17. 11. 2010

Jablkový koláč

Jak se peče jablkový koláč

   Čas od času mne popadne touha něco samostatně upéct. A tak vytáhnu jednu z kuchařek, (kterých se u nás vyskytuje opravdu mnoho) a pokouším se nalézt recept, kterých bych byla tak nějak schopna dát dohromady i přes své chabé cukrářské schopnosti. A tak jsem si vybrala (opět) z kuchařky od Apetitu recept na jablkový koláč a jala jsem se ho zkoumat s přesvědčením, že vyměnit mouku-normální za mouku-bezlepkovou by neměl být až takový problém. Jenže ouha, recept pravil „hotové křehké těsto“. A teď mami poraď, co s tím...







Křehké (a totálně bezlepkové) těsto

Bude potřeba:

250g mouky Jizerky
cca 15g Bílkoviny
125g másla
1 lžíce cukru
2 žloutky

   Máslo si pokrájíme na kostičky a nasypeme ho spolu s moukou a bílkovinou do robotu. Pomocí pulzního režimu se pokusíme všechno promísit dohromady. Přidáme cukr a dva žloutky.

   My jsme v tomto kroku přidaly trochu citronové esence pro ozvláštnění, což koláči dodalo zajímavou, ale trochu znepokojující příchuť. Vanilková esence by asi byla lepší. Nebo možná vanilkový cukr. No – uvidíme příště.

   Pokud je těsto zlobivé a odmítá se spojit dohromady, přilijeme opatrně zhruba lžíci vody. Výsledné těsto dopracujeme v ruce do konzistence „tuhé plastelíny“. Pokud nemáte ponětí co to znamená, běžte do výtvarných potřeb pro modelínu a nebo se to pokuste odhadnout jako já :P
   
   Těsto necháme půl hodiny odpočinout v ledničce.


Křehký jablkový koláč

Bude potřeba:

těsto, které nám právě zabírá místo v lednici
500g jablek
½ lžíce mouky
+ přiměřené množství mouky na podsypání válu
80g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
2 lžíce rozinek
1 prošlehané vejce na potření

   Celý proces začneme tím, že si dáme předehřívat troubu na 190°C, přichystáme si kruhovou formu o velikosti cca 20cm a vrhneme se na vyrábění náplně.

   Původní recept by sice byl rád, kdybychom začali těstem, ale dokážete si představit jak vám deset minut oteplává bezlepkové těsto ve formě mezitím co vy škrábete jablka? Už tak jsme s matinkou válčily jen abychom ho dostaly z válu do formy.

   Tákže. Jablka očistíme, oloupeme a pokrájíme na tenké měsíčky či prostě na kousky, jak se nám zrovna zachce. Promícháme jablka se skořicí, cukrem, rozinkami a moukou. Nyní si velmi, velmi opatrně rozválíme těsto. Poznámka pro ty, co jsou bezlepkoví v lepkové domácnosti: Dáme si dobrý pozor abychom z nějakého ztřeštěného důvodu nepoužívali starý rodinný dřevěný váleček prosáklý generacemi hladké mouky. Podsypávání válu i válečku zkonzumuje většinou dost velké množství mouky jen na to, aby bylo těsto možné od nich oddělit. Následuje asi nejpracnější část. Důvěřivě jsem se pokusila těsto vzít a přenést do formy. Není to dobrý nápad, opravdu – ne. Vezmeme si formu, obrátíme jí vzhůru nohama a postavíme na naše do kruhu rozválené těsto. A pak se pokusíme obrátit vál i formu zároveň zase zpět bez totálního zamoukování celé kuchyně.

   Pokud vás napadne chytřejší způsob, budu moc ráda – tohle se povede možná jen tomu, kdo má místo typického dřevěného válu takový ten chytrý silikonový.

Teď už jen naplníme vytěstovanou formu náplní z jablek a ořízneme přebytečné těstové okraje. Z přebytku těsta se dají udělat hezké ozdoby, nebo proužek, kterým postupně, po malých částech, obložíme formu. Pokoušet se vytvarovat těsto do nějaké estetické formace, jak tomu bylo v kuchařce prakticky nemá smysl. Případné „zdobící“ těsto potřeme vajíčkem. Teď už jen stačí dát do trouby na cca 35 minut. Pečlivě si hrajeme na hlídacího psa a čenicháme kolem trouby, jelikož když už se jednou koláč rozhodne, že je hotový (což může být klidně o pět, deset minut dříve), moc času na vyndání nezbývá.

   Poznámka na závěr. Když se člověk dobře podívá na fotku v kuchařce Koláče zjistí, že koláč byl pravděpodobně upečen z lístkového těsta. Vtipný detail, který není možné nijak ověřit, ale promiňte – to lístkování prostě křehké těsto neudělá. Takže je také možné si prostě koupit dvě balení bezlepkového lístkového těsta (dejmupánbůhvěčnouslávu a sláva Dianě, že ho prodává) a prostě ho použít.

Žádné komentáře:

Okomentovat