12. 11. 2010

Prošívaná deka podle Apetitu

 Lehce poupravený recept na Prošívanou deku

Tohle je jeden z těch skvělých receptů, kde se dá polohrubá mouka prostě zaměnit za Jizerku s malou příměsí speciální bílkoviny. Původní verze se nachází v jednom z čísel časopisu Apetit a také v Apetitové Koláčové kuchařce. Má osobní verze tohoto koláče vznikla především proto, že u nás doma se vaří a peče jednak bez mouky a druhak stylem „co máme právě v ledničce“. Navíc, vzhledem k tomu že jsem bytost od přírody dosti líná, nebojím se použít mixér přesto že by s tím možná ortodoxní gurmán nesouhlasil.




Belzepková Prošívaná deka

bude potřeba: 
5 vajec
1 hrnek krupicového cukru + tři lžíce navíc do tvarohu
2 hrnky mouky (vyzkoušeno s Jizerkou)
15 - 20 gramů bílkoviny
2 - 4 lžíce kakaa holandského typu (podle toho, jak moc jste na kakao - dvě lžíce vytvoří jen lehce čokoládový koláč)
1 sáček vanilkového cukru
půl hrnku slunečnicového oleje
500 gramů polotučného tvarohu
půl sáčku vanilkového puningu
3 lžíce mléka, dle potřeby (pro rozředění - lze zaměnit také kapkou, či dvěma, rumu či jiného, vámi oblíbeného povzbuzováku)

a jak na to:
  
    Hned na začátku se odchýlíme od původního receptu, jelikož snažit se plech (velikost 30x40 centimetrů s vyšším okrajem je ideální) vymazat máslem a následně vysypat Jizerkou je ztráta času. Takže si hezky ustřihneme pořádný kus pečicího papíru, abychom náš bezlepkový výtvor dostali po upečení z plechu.
    Čtyři vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky i se šlehacími metličkami dáme do ledničky, aby se nám později podařilo vytvořit tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem. Tenhle krok se samozřejmě dá udělat ručně, pokud jste zastánci ortodoxních metod, ale vzhledem k tomu, že v domácnosti se většinou nalézá kuchyňský robot s takovou tou šikovnou kulatou metličkou, bylo by škoda ho neprovětrat a nesvěřit mu tenhle úkol. Největší výhodou je pak to, že vaše zápěstí se nebude snažit odpadnout od vaší ruky.


     Zatímco nám robot tře žloutky a cukr (od nejmenší rychlosti ho donutíme se propracovat k vyšší) my si promícháme mouku, kakao, vanilkový cukr, kypřící prášek a naši alchymistickou přísadu, bílkovinu, což nám všechno vytvoří sypkou základovou směs na těsto.
    V robotu prohodíme metličky za ty, co umí zpracovávat těsto, a ke žloutkovému krému pomalu a po částech přisypáváme směs těsto, přiléváme půl hrnku vlažné vody a olej.  


   Taková robrá rada: rozhodně není dobrý nápad vytočit robot na maximum a nasypat do něj všechnu mouku, pokud nechcete docílit zamoučnění celého prostoru včetně vaší osoby.
   Z vychlazených bílků ušleháme (pomocí ručního mixéru, aby nám neupadla ruka) tuhý sníh. Rada zní, že přidá - li se do bílků špetka soli nebo kapka citronu, povede se to snáz. Jestli to tak je, netuším - nebyl důvod radu nenásledovat. Když je sníh tuhý (což se samozřejmě dá testovat tím kouskem, co neustále vidíme u šéfkuchařů, tedy tak, že otočíme mísu se sněhem nad hlavou a následně doufáme, že nám sníh nevytvoří paruku) opatrně ho zapracujeme, pomocí lehkého obracení, do kakaové hmoty. Hotové "těsto" rozlejeme na plech a uhladíme.

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Tvaroh (já jsem zkusila půl na půl s ricottou a vůbec to nebylo špatné) rozmícháme se zbylým vejcem, třemi lžícemi cukru a vanilkovým pudingovým práškem. Krém by měl být takové konzistence, aby se dal pomocí cukrářského pytlíku snadno nanášet na povrch koláče a neroztékal se. Pokud je příliš hustý, zředíme ho trochou mléka, pokud jste silnější povahy, leze na vás nachlazení nebo máte rádi vůni vanilky, můžete zkusit pár kapek rumu (či podobné tekutiny). Krém opatrně dáme do cukrářského sáčku či pytlíku s ustřiženou špičkou a vytvoříme jím "prošívání" naší "deky". Což se napoprvé ovšem nemusí podařit zrovna geometricky přesně, jak je vidět na fotce. Hádám (a doufám), že to prostě chce cvik. 



    Původní recept z Apetitu říká, že buchtu pečeme 35 minut. Mě se upekla zhruba po 27 minutách - inu, každá trouba peče jinak, takže doporučuji poctivě čichat a když už pěkně (a nespáleně) volí, zkusit trik se špejlí. Je-li suchá, vyndáme koláč urychleně z trouby.


A výsledný produkt je na světě. 





Žádné komentáře:

Okomentovat